news bg news bg
Новини компанії GeoGroup

Уряд вніс зміни до законодавства у сфері надрокористування

Уряд вніс зміни до законодавства у сфері надрокористування

Сьогодні, 26 липня, на засіданні Уряду України ухвалили проєкт постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо користування надрами». 

Команда Геологічної інвестиційної групи детально вивчила зміни та готова поділитися з вами основними нововведеннями, які прийняті. 

Зокрема, зміни стосуються таких важливих регуляторних актів:

  • Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами (постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615).

З метою підвищення прозорості сфери надрокористування в Україні, впровадили вимоги щодо надання інформації про кінцевого бенефіціарного власника.

Новими змінами виключається можливість надання без проведення аукціону дозволів з метою геологічного вивчення та видобування корисних копалин місцевого значення.

Розширюються сфери, де документи, які направляються до Держгеонадр, можна буде підписати з накладенням на них кваліфікованого електронного підпису.

Відповідно до нових змін, в Україні встановили граничні строки виконання  програми робіт за окремими групами корисних копалин. Обмежать право надрокористувача на продовження граничних строків виконання робіт. Важливо зазначити, що після ухвалених змін, неможливо буде вносити зміни в програмі робіт, крім тих, що вказані в постанові. Таким чином обмежать право надрокористувача на зміну чи продовження граничних строків виконання  програми робіт.

Також врегульовано окремі питання продовження строків дії спецдозволів на період воєнного стану. 

  • Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами (постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 993).

Згідно змін, встановлюється окремий порядок виставлення на аукціон ділянок надр, які мають стратегічне значення для сталого розвитку  економіки та обороноздатності держави (схвалено рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року та введено в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року № 306/2021).

Поруч із цим, скорочуються ряд строків, що пов’язані з оголошенням першого та наступних аукціонів.

Встановлюється розмір гарантійного внеску, який становить 20 відсотків початкової ціни лота, але не менше 5000000 (п’яти мільйонів) гривень для корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, 10000000 (десяти мільйонів) гривень – для вуглеводнів та 500000 (п’ятисот тисяч) гривень – для інших корисних копалин (крім лота з продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, видобування підземних вод (у тому числі мінеральних) для всіх потреб).  Учасник, з наступною після найвищої ціни ціновою пропозицією, не може відмовитися від очікування до повного завершення аукціону.

Більшість документів зможуть підписуватися з накладенням на них кваліфікованого електронного підпису.

  • Методики визначення початкової ціни продажу на аукціоні спеціального дозволу на право користування надрами (постанова Кабінету Міністрів України від 15.10.2004 № 1374).

Згідно змін, початкова ціна ділянки надр, де запаси корисних копалин не затверджені в установленому порядку, або не обліковані державним балансом корисних копалин, залежатиме від її площі та категорії корисних копалин.

Також Урядом частково змінився порядок визначення початкової ціни ділянки надр, де ресурси корисних копалин затверджені в установленому порядку або обліковані державним балансом корисних копалин.

У випадку надання дозволу, що отримується вперше, для родовищ або ділянок надр, де запаси (ресурси) корисних копалин затверджені (апробовані) в установленому порядку або обліковані державним балансом корисних копалин, початкова ціна дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку родовищ корисних копалин загальнодержавного значення становитиме — 100 відсотків початкової ціни дозволу на видобування корисних копалин.

Появився окремий підхід до обрахунку початкової вартості щодо вуглеводневої продукції. Йдеться про те, щоб ціна одиниці товарної продукції дорівнювала фактичній ціні реалізації природного газу, нафти і конденсату, яка оприлюднена на офіційному сайті Мінекономіки, а не середній митній вартості імпортного природного газу та фактичній ціні реалізації для нафти та конденсату, яка вказана на офіційному веб-сайті Мінекономіки (як є зараз).

У період воєнного стану дозволили Держгеонадрам застосовувати ціну одиниці товарної продукції, яка була опублікована на офіційному веб-сайті Держгеонадр у кварталі, що передував введенню воєнного стану. Хоча на офіційному ресурсі Держгеонадр досі вказані ціни одиниць товарної продукції станом на 3 квартал 2022 року. 

  • Методики визначення вартості геологічної інформації, отриманої за рахунок коштів державного бюджету (постанова Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1075).

Відповідно до змін, з’явився фіксований розмір плати за вторинну геологічну інформацію у розмірі 6% від ціни спеціального дозволу на користування надрами, що визначається на аукціоні (електронних торгах), або розміру плати під час надання спеціального дозволу на користування надрами без проведення електронних торгів. Крім того, врегулювали окремі питання доступу до первинної (необробленої) геологічної інформації.

У Вас залишились питання?
question-img
Введіть у дану форму свої дані та запитайте у нас, що Вас цікавить.
Ми вам передзвонимо!

    Як почати співпрацю з нами

    Відвідайте головний офіс:

    місто Львів, вулиця Угорська, 14 (бізнес-центр «ДОМІНАНТ ПЛАЗА»)

    Напишіть або зателефонуйте:

    +38(063)310-46-74